Cake pops – doskonałe na przyjęcie

Cake pops czyli ciasteczkowe lizaki świetnie nadają się na każde przyjęcie. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Sposób ich wykonania jest dosyć prosty. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że można je dekorować w różny sposób – nadając im taki kolor jaki pasuje nam na przyjęcie. Poniżej zamieszczamy przepis na ich wykonanie.

ImageJako bazę będziemy potrzebować ciasto – można upiec takie jakie lubimy najbardziej. My proponujemy ciasto murzynkowe.

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 kostka masła

– 4 jaja

– 1/2 szklanki mleka

– 1 i 1/4 szklanki cukru

– 4 łyżki kakao

– 1 łyżka proszku do pieczenia

– opcjonalnie przyprawa do pierników

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.

Białka ubić na sztywną pianę. W małym rondelku podgrzać mleko, dodać masło, cukier oraz kakao i mieszać aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Następnie ostudzić, dodać żółtka i wymieszać. Teraz można dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy należy powoli dodawać ubitą pianę lekko mieszając.  Masę przełożyć do formy i piec około 45 minut.

Po upieczeniu ciasta należy je ostudzić a następnie pokruszyć. Kiedy ciasto będzie się studzić możemy przygotować krem, na który będziemy potrzebować następujących składników:

– 250 g serka mascarpone

– 4 łyżki nutelli

Wymieszane składniki dodajemy do pokruszonego ciasta i dokładnie mieszamy aż wszystko razem połączy się i utworzy się jednolita masa. Z przygotowanej masy należy uformować kulę i włożyć do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie formujemy z masy małe kuleczki i ponownie schładzamy w zamrażarce przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę na ciasteczka. Będziemy do tego potrzebować następujących składników:

– 4 tabliczki czekolady (400 g) – takiej jaką lubicie najbardziej

– 1 łyżka oleju

– kolorowe posypki – mogą to być pokruszone pistacje, migdały, wiórki kokosowe, posypki cukrowe itp.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej.

W rozpuszczonej czekoladzie maczamy patyczki do lizaków, które od razu wbijamy w kuleczki. Czekamy chwilę aż czekolada zastygnie. Następnie zanurzamy  naszego ciasteczkowego lizaka w czekoladzie, uderzając delikatnie o rant garnka aby spłynął nadmiar czekolady. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

Gotowe! Życzymy udanej zabawy 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s