Orzeźwiający kompot rabarbarowy

W taki dzień jak dziś, kiedy temperatura przekracza 30 stopni nasze pragnienie wzrasta. Doskonałym sposobem na jego ugaszenie jest picie owocowych koktajli. Dziś mamy dla Was przepis na pyszny kompot rabarbarowy.

Image

Składniki dla 4-5 osób:

– 0,5 kg rabarbaru

– 1,5 l wody

– 1/2 szklanki cukru

– 1 mały cukier waniliowy

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie umyć i pokroić w plasterki (około 2 cm). Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Jeśli nie lubicie kawałków rabarbaru to przed podaniem należy przecedzić kompot przez sitko.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s