Wiosenna sałata ze szpinakiem i truskawkami

Image

Wiosenna sałatka ze szpinakiem i truskawkami – ta sama, którą zaproponowaliśmy na poranne śniadanie dla mamy. Bardzo dobra, warto wypróbować zwłaszcza, że sezon truskawkowy już się rozpoczyna.

Składniki:

– 100 g szpinaku

– 5-6 truskawek

– 2 łyżki jogurtu

– 1 łyżka konfitury truskawkowej

– 1 łyżeczka octu balsamicznego

– 1 łyżka oliwy

– 5-6 plasterków sera koziego

– pieprz

Przygotowanie:

Szpinak i truskawki dokładnie umyć i osuszyć. Na talerzu rozsmarować jogurt. Położyć pierwszą warstwę szpinaku, polać odrobiną oliwy i przełożyć pokrojonymi w plasterki truskawkami. Posypać truskawki pieprzem. Ułożyć drugą warstwę szpinaku i ponownie polać oliwą i przełożyć truskawkami oprószonymi pieprzem. Na koniec ułożyć plasterki sera koziego i polać sosem przygotowanym z konfitury oraz octu balsamicznego.

Bardzo dobrze smakuje z bagietką maczaną w oliwie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s