Tort czekoladowy – najlepszy z najlepszych!

Na ostatnio przygotowanym przez nas przyjęciu pokusiliśmy się także o upieczenie tortu. Wyszedł znakomicie – wszyscy goście byli zachwyceni i prosili o przepis. Z okazji tego, że dziś przypada Światowy Dzień Czekolady, przypomnieliśmy sobie o tym smakołyku. 🙂 Każdego wielbiciela czekolady gorąco zachęcamy do jego wypróbowania. Wprawdzie kosztuje on trochę pracy, ale z pewnością jest tego wart.

Image

Ciasto jest trójwarstwowe – składa się z czekoladowego spodu, musu z gorzkiej czekolady i musu z białej czekolady.

Składniki na czekoladowy spód (do tortownicy 24-25 cm):

  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 85 g masła
  • 4 duże jajka, białka i żótka osobno
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Drobno posiekaną czekoladę wraz z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Mówiąc o kąpieli wodnej mamy na myśli włożenie składników do szklanego naczynia  i postawieniu na garnuszku z wrzącą wodą – tak aby naczynie z czekoladą nie dotykało wody. Po dokładnym rozpuszczeniu składników, zdejmujemy z kąpieli i lekko studzimy. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy np. różgą. Całość odstawiamy  na bok.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier kontynuując ubijanie. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą pianę, cały czas delikatnie mieszając, uważając przy tym aby piana nie opadła. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy około 18-20 minut. Następnie odstawiamy do ostudzenia. W trakcie pieczenia ciasto bardzo urośnie, jednak po wyjęciu zacznie opadać. Jednak nie należy się tym przejmować bo jest to naturalny proces. 🙂

Składniki na mus z gorzkiej czekolady:

  •  200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżki kakao200
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy ciepłą wodę i dodajemy kakao. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie dodajemy przestudzone kakao i mieszamy.

Następnie ubijamy śmietankę z odrobiną soli na sztywno. Dopiero pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder.  1/3 ubitej śmietany dodajemy do przygotowanej masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Teraz kolej na pozostałą porcję bitej śmietany. Dokładnie mieszamy cały czas uważając aby masa nie opadła. Mus przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Warto lekko stuknąć formą o blat, tak aby w masie nie pozostały pęcherzyki powietrza. Wstawiamy do lodówki – co najmniej na godzinę – do schłodzenia.

Składniki na mus z białej czekolady:

  • 170 g drobno posiekanej białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

W miseczce rozpuszczamy żelatynę z wodą i odstawiamy na bok.

Pół szklanki śmietany podgrzewamy w małym garnuszku i czekamy aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Kolejny krok to dodanie posiekanej czekolady i dokładne wymieszanie, żeby czekolada się rozpuściła. Następnie odkładamy masę na bok i schładzamy do temperatury pokojowej. W tym czasie ubijamy pozostałą śmietankę. 1/3 ubitej śmietany dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część i mieszamy, cały czas uważając, aby piana nam nie oklapła.

Przygotowany mus wylewamy na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego schłodzenia – najlepiej na kilka godzin.

Na koniec można udekorować tort drobno posiekaną gorzką czekoladą.

Smacznego!

Inspiracja na przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s